« »

Olemme osallisia

0 kommenttia Kirjoitettu maaliskuu 23, 2012 Muokattu tammikuu 10, 2016

”Ihmiskunta ei ole Jumalan uhri. Jumala on ihmiskunnan uhri.” Rene Girard[1]

Evankeliumien kertojat eivät pesseet käsiään siitä väkivallasta, joka tappoi Jeesuksen. Kirjoittaessaan Jeesuksen kuolemasta, he kirjasivat myös oman kyvyttömyytensä tai/ja haluttomuutensa sanoutua irti oman kulttuurinsa salatusta väkivallasta. Tietoisuus omasta sidonnaisuudesta väkivaltaan heräsi heissä vasta kun Jeesus ei enää näkyvästi ollut heidän keskuudessaan. Loppuun asti he olivat odottaneet ylivoimaista messiasta, joka kyykyttäisi jokaisen vihollisen. Heidän koko psyykensä oli niin juurtunut vallan ja voiman käyttöön, etteivät millään voineet hahmottaa radikaalisti toisenlaista valtakuntaa.

Evankelistat antavat historiallisesti ainutlaatuisen ja psykologisesti tarkan kuvauksen ihmisen väkivaltaisuudesta. Muut siihenastiset kirjalliset lähteet ratkaisivat kysymyksen väkivaltaisuudesta ennen kuin sitä oli edes kunnolla esitetty. Joko väkivalta tuli Jumalalta, niin kuin Vanhassa Testamentissa usein kuvataan, tai sitten se kuvattiin vain poikkeuksellisten ihmisten ominaisuutena, mikä vain edesauttoi heidän valitsemistaan seuraaviksi syntipukeiksi. [2] Pääsiäiskertomus on samalla kertomus kaikista sitä edeltäneistä syntipukkien teurastuksista. Se avaa koko ihmiskunnan historiaa ja savustaa kaikkien kulttuurien julman salaisuuden näkevien nähtäväksi.

Jumala ei tarvitse sijainkärsijää tehdäkseen sovintoa ihmisen kanssa. Ihminen tarvitsee uhria päästääkseen sovintoon itsensä, toisten tai Jumalan kanssa. Juuri tämän totuuden pääsiäistapahtumat paljastivat. Risti on kertomus ihmisen eikä Jumalan väkivaltaisuudesta. Kaikki myöhemmät teologiset yritykset siirtää väkivalta Jumalan vaatimukseksi on vain jatkoa tavallemme paeta vastuuta omasta väkivaltaisuudestamme.

Pääsiäiskertomuksen ilmeisin sisältö kertoo ihmisyhteisöjen luonteesta. Vasta kertomuksesta saatu jälkiymmärrys kertoo Jumalan luonteesta. Jälkimmäinen saa merkityksensä vasta kun ilmeisin sisältö on tunnistettu omaksi ja tutuksi. Silti perinteinen teologia ei juuri lainkaan keskity tarkastelemaan pääsiäisen horisontaalista sisältöä.

Myöhempi kristikunta on ollut hyvä tunnistamaan väkivalta muissa. Siksi kirkko saattoi ilman mainittavaa itsekritiikkiä innolla antautua väkivaltaisesti ajamaan Jumalan asiaa. Enää emme täällä evankeliumien valaisemassa Euroopassa tapa toisiamme Jumalan nimessä. Julkitappaminen on korvattu syntipukin julkisella nöyryyttämisellä, hylkäämisellä tai mitättömäksi julistamisella. Vaikka murha on vain symbolinen ja sosiaalinen, se ei kovin paljon poikkea siitä väkivallasta, josta uskomme jo aikaa sitten vapautunemme.

Pitkäperjantai ei ole vain yksi päivä vuodessa. Se on kuvaus jokaisen vuoden päivän arkitodellisuudesta.[3] Pitkä perjantai on alkanut homo sapiensin järjestyessä laumaa suuremmaksi kulttuuriksi syntipukin tuottaman järjestyksen voimalla. Eikä pitkä perjantai ole päättynyt vieläkään. Se lyhenee vasta sen kautta, että vihdoin alamme katsoa itseämme sen tarjoamasta peilistä.[1] Girard René. I See Satan Fall Like Lightning. Orbis Books. Maryknoll, New York. 2001. s. 191

[2] Girard. I See Satan Fall… s. 184

[3] Neuhaus. Death on a Friday Afternoon. s. ix,

Avainsanat: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
« »

Kommentoi

Sähköpostisi tulee aina pysymään salassa, emmekä näytä sitä julkisesti. Pakolliset kentät ovat merkitty *

* *

Sisällysluettelo

 • Viimeisimmät kommentit

  • sparrow sanoi 17 tuntia sitten:
   Upea kirjoitus, kiitos ..Tuli mieleen miten voisi mahdollisesti "huiputtaa"puolustajiaan.. On varmaan mahdotonta saada etäisyyttä "syyllisii... 3.11 Myytin murtajat
  • sparrow sanoi 3 päivää sitten:
   sangon kaataminen toisen niskaan on niin mukavaa sitten kun kaikilla on sangot käsissä on vielä mukavampaa narsism taitaa tarttua komeasti samalla ... Viholliset muuttuvat toistensa peilikuviksi
  • sparrow sanoi 6 päivää sitten:
   Tahto sanana viittaa mielestäni perustaan josta(tunneperäinen) halu syntyy.. Ajattelen että halu on sielullinen(aistillinen) ja tahto hengellinen.... Haluamisen historiaa
  • attoivanen sanoi 1 viikko sitten:
   S: Kiitos vinkistä!!! ... 16.7 Uhritietoisuuden aika
  • Daniel Nylund sanoi 2 viikkoa sitten:
   Laitoin tämän päivityksen jakeluun huonosti oikoluettuna. Kiitos Anne kun korjasit virheeni. Tosin olen vieläkin sitä mieltä, ettei ja-sanan ete... 16.7 Uhritietoisuuden aika

Hae teoblogista

Uusimmat artikkelit

 • Mimeettinen tartuntatilasto

  Sivulatauksia sitten 26.1.2009

 • 0219043