« »

Kaksoissidos

1 kommentti Kirjoitettu maaliskuu 7, 2009 Muokattu tammikuu 10, 2016

”Kaikki halut sanovat toisilleen: ”seuraa minua” ja ”älä seuraa minua” melkein samanaikaisesti.”[1] René  Girard.

Halujen naamiaisissa sekä vietellään että torjutaan, eikä koskaan voi olla varma onko viettely vain teeskentelyä ja onko torjunta vain osa viettelyä.

Lapset joutuvat yhä nuorempina kilpailun ja sen peittämisen maailmaan. Joissakin tilanteissa kilpailemisesta onnitellaan ja toisissa tilanteissa samaa käytöstä halveksitaan. Nuori astuu hämmentyneenä maailmaan jossa kaikki kilpailevat keskenään siitä kuka voi paremmin salata kilpailevansa kenenkään kanssa. Toisaalta: ”Älä matki ketään, äläkä  kilpaile kenenkään kanssa. Kulje vain omaa tietäsi ja seuraa vain omaa sydäntäsi.” Toisaalta nuori joutuu kuitenkin kilpailemaan kaikkien niiden kanssa, jotka seuraavat samaa mallia.

Muiden kiinnostusta vaivihkaa viettelevä vaatimattomuus ei enää toimi liian avoimeksi ja julkeaksi käyneessä kilpailussa. Tämän päivän tosiTV:ssä kysytään suoraan: Kuinka paljon haluat tätä paikkaa tai asemaa? Jos halu ei ole tarpeeksi tulinen, paikka on menetetty. Samalla pitäisi pystyä yhteistyöhön – jotta menestyisi paremmin kilpailussa… yhteistyökumppania vastaan.

Malli voi muuttua kilpailijaksi, joka mielellään ottaa ihailun vastaan, kunhan ihailija ei vain kehity yhtä hyväksi tai muuten ala lähestyä ihaillun asemaa. Malli ei malta olla ilman saamaansa huomiota ja lypsää sitä aina mahdollisuuden tullen lisää. Samalla hänen täytyy yhä rankemmilla tavoilla pitää ihailija loitolla. Oikea käsi kutsuu ja vasen torjuu, eikä kumpikaan käsi tiedä mitä toinen tekee.

Alaisen täytyy ehdottomasti imitoida pomoa menestyäkseen urallaan. Toisaalta hän ei missään tapauksessa saa imitoida pomoaan menestyäkseen urallaan. Pomo haluaa että muut ovat oma-aloitteisia niin kuin hänkin, mutta voi heitä jos oikeasti ovat yhtä aloitteellisia. Johto vaatii rohkeaa itsenäisyyttä ja rankaisee samasta asiasta. Pitää ottaa riskejä, mutta ei saa tehdä virheitä. Pitää kyseenalaistaa kaikkea mutta totella johtoa. Pitää olla luova ja keksiä uusia asioita. Samalla pitää totella sääntöjä ja näkymättömiä ohjeistuksia. Esimies haluaa että hänen asemansa saadaan näyttämään hyvältä, mutta voi sitä joka paljastuu nuoleskelijaksi.

Kun väliportaan johto yrittää siirtää tätä skitsofreenista johtamiskulttuuria alaspäin työpaikka muuttuu metsäksi, jota pitää samanaikaisesti sekä suojella että hakata. Sen luonnolliseen kasvuun ei saa puuttua, mutta silti se täytyy panna rahoiksi. Pomon täytyy delegoida tarpeeksi ja toisaalta pitää kaikki langat hyppysissään. Kädet täytyy pitää irti taikinasta ja samalla olla kainaloita myöten sotkeutunut siihen.

Kaksoissidos voi sekoittaa mielen psykoottisuuden rajoille asti. Siellä ei enää ota selvää mikä on totta ja mikä kuviteltua. Vastakkaisiin suuntiin kiskovat voimat voivat johtaa niin ankaraan sisäiseen ristiriitaan, että jännite purkautuu väkivallaksi joko itseä tai toista kohtaan.


[1] Girard. The double Business… s 73.

Avainsanat: , , ,
« »

1 Kommentti

 1. Kyösti Nuttukontio
  Kirjoitettu heinäkuu 22, 2017 kello 20:45 | Suora linkki kommenttiin

  Tuotahan se on ja vielä pahempaakin.

Kommentoi

Sähköpostisi tulee aina pysymään salassa, emmekä näytä sitä julkisesti. Pakolliset kentät ovat merkitty *

* *

Sisällysluettelo

 • Viimeisimmät kommentit

  • sparrow sanoi 17 tuntia sitten:
   Upea kirjoitus, kiitos ..Tuli mieleen miten voisi mahdollisesti "huiputtaa"puolustajiaan.. On varmaan mahdotonta saada etäisyyttä "syyllisii... 3.11 Myytin murtajat
  • sparrow sanoi 3 päivää sitten:
   sangon kaataminen toisen niskaan on niin mukavaa sitten kun kaikilla on sangot käsissä on vielä mukavampaa narsism taitaa tarttua komeasti samalla ... Viholliset muuttuvat toistensa peilikuviksi
  • sparrow sanoi 6 päivää sitten:
   Tahto sanana viittaa mielestäni perustaan josta(tunneperäinen) halu syntyy.. Ajattelen että halu on sielullinen(aistillinen) ja tahto hengellinen.... Haluamisen historiaa
  • attoivanen sanoi 1 viikko sitten:
   S: Kiitos vinkistä!!! ... 16.7 Uhritietoisuuden aika
  • Daniel Nylund sanoi 2 viikkoa sitten:
   Laitoin tämän päivityksen jakeluun huonosti oikoluettuna. Kiitos Anne kun korjasit virheeni. Tosin olen vieläkin sitä mieltä, ettei ja-sanan ete... 16.7 Uhritietoisuuden aika

Hae teoblogista

Uusimmat artikkelit

 • Mimeettinen tartuntatilasto

  Sivulatauksia sitten 26.1.2009

 • 0219043